Poslovna Praksa U Južnoj Koreji

Poslovna komunikacija sa ljudima iz Južne Koreje

Poslovna praksa u Južnoj Koreji

Tradicija i običaji raznih nacija mogu mnogo da se razlikuju od naših. Ista situacija je i sa poslovnim običajima. Prošle nedelje sam imao priliku da se susretnem sa predstavnicima tri južnokorejske kompanije. Kako mi je ovo bila prva prilika da komuniciram sa nekim iz te daleke zemlje, a znajući da su oni vrlo tradicionalni, prvo sam istražio njihove običaje pri poslovnim susretima. Prenosim svoja saznanja i iskustvo iz proteklih nekoliko dana.

Prvi sastanak

  1. Najbolje bi bilo da Vas neko treći upozna sa poslovnim ljudima iz Koreje. Odnosno, da ne priđete sami i da se predstavite.
  2. U današnje vreme je rukovanje prihvaćeno i u Koreji. Može se desiti da se Vaš sagovornik blago nakloni pre rukovanja.
  3. Razmena vizit karti je vrlo bitna pri prvom susretu. Veoma je važno da naglasite titulu, kako bi se odmah utvrdio odnos između Vas i sagovornika. U poslednje vreme je trend da se u Zapadnom svetu ne govore titule, ali to stvara problem pri komunikaciji sa ljudima iz Koreje. Korejanci uglavnom žele da za sagovornika imaju nekog ko je istog ranga kao i oni.
  4. Koristite obe ruke prilikom rukovanja. Ukoliko to nije moguće, onda levom rukom pridržite zglob svoje desne ruke.
  5. Vizit karte koje dobijete prilikom upoznavanja bi trebalo da stavite na stol, ispred sebe. Ni slučajno nemojte da ih stavite u džep, ili pišete po njima. To se smarta velikom uvredom!

Poslovni sastanci

  1. Sastanci bi trebalo da se zakažu bar dve nedelje unapred. Većina sastanaka su obično u periodu od 10 do 12 pre podne, ili od 2 do 4 posle podne.
  2. Nemojte da kasnite. To se smatra velikom uvredom. Ako vidite da nećete stići na vreme, obavezno javite. S druge strane, nemojte se iznenaditi ako korejski menadžeri zakasne nekoliko minuta, jer su često veoma zauzeti.
  3. Takođe, nije neuobičajeno da korejski rukovodioci otkažu sastanak, čak ni bez najave. Nekada to može da bude zbog iznenadne situacije, a nekada to može da bude signal da nisu zainteresovani da se sastanu sa Vama.
  4. Darivanje je uobičajeno pri prvom sastanku. Pokloni su način da se stekne nečija naklonost i izgradi veza. Sačekajte prvo da Vam domaćin pokloni nešto, a tek onda Vi uzvratite sa Vašim poklonom. Poklon bi trebalo da primite sa obe ruke. Trebalo bi da uzvratite poklonom slične vrednosti. Ukoliko u delegaciji postoje starije osobe, onda bi te osobe trebalo da prime vrednije poklone. Ja sam na primer pripremio “čokanje” kao tradicionalni srpski poklon.
  5. Kako biste poboljšali komunikaciju, savet je da unapred pošaljete brošure, ponude i ostali promotivni materijal.

Nadam se da ćete imati priliku da iskoristite ove savete i da će Vam se pokazati kao korisni.

Scroll to Top